Cleantech-yritykset

Suklaa

Valvoja
Vastuuhenkilö
Ilmastokriisistä puhuttaessa päällimmäisenä mielikuvana on ymmärrettävästi ahdistus ja ajatus siitä, että oma elämä pitää uhrata yhteiselle hyvälle. Vaikka mediassa uutisoidaan myös puhtaan tulevaisuuden puolesta taistelevien yritysten menosta, ainakin itse koen uutisoinnin olevan hieman epäsuhtaista. Monesti asian eri puolia ovat hiilineutraaliutta tai jopa -nielua kehittelevät yhtiöt, ja ilmastoahdistus. Jälkimmäinen jää jo aiheenkin puolesta melkoisen hyvin massojen mieliä kaihertamaan.
Koen tämän keskusteluaiheen tärkeäksi, sillä nostamalla clean tech-yrityksiä jalustoille ei ainoastaan luoda toivoa vastapainoksi epätoivolle. Tämä on myös suuri tilaisuus vaikuttaa yksilötasolla tulevaisuuteemme. Monet näistä yrityksistä ovat nuoria, ja tarvitsevat sijoittajia ja rahaa kasvattaakseen toimintaansa ja tutkiakseen parempia menetelmiä päästöttömien ratkaisujen rakentamiseksi.
Sen takia tämän aiheen sisällä on lupa olla positiivinen! Tuokaa päivänvaloon kaikki yritykset, jotka auttavat meitä lukuisissa maailman ongelmissa: nälänhädässä, hiilidioksidin sitomisessa tai vaikka kestävien vaatekankaiden kutomisessa. Toiveeni on, että kun löydätte mielenkiintoisen uutisen, laitatte tänne siitä linkin ja hyvien käytäntöjen mukaisesti vähintään referoitte hieman uutisen sisältöä. Minä aloitan!
Cleantechissä merkittävää on, että piskuinen Suomi on paljon maantieteellistä ja väestöllistä kokoaan suurempi, mitä tulee puhtaisiin teknologioihin. Ensimmäiset yritykset syntyivät itse asiassa jo vuosikymmen sitten, kun Nokialta lähti pois paljon tietotaitoista väkeä. Sen jälkeen yrityksiä on putkahdellut lisää, voisi melkein sanoa että kuin sieniä sateella.
Suosittelen tutustumaan Cleantech Finland -sivustoon, jossa on paljon mielenkiintoisia yrityksiä. Sivulta pääsee kunkin yrityksen omalle sivustolle, joka antaa tarkempaa lisätietoa heidän ratkaisuistaan. Joukossa on aivan kaikkea normaalien alkaliparistojen turvallisesta ja ekologisesta kierrätyksestä junien mekaniikkaan kitkan ja energian vähentämiseksi.
Itseäni sykähdytti, kun Solar Foods kertoi tehneensä proteiinia käytännössä ilmasta. Yrityksen menetelmässä mikrobi syö vetyä ja hiilidioksidia sekä vitamiineja suljetussa tankissa, ja näin tuottaa proteiinia ja rasvaa. Kun lihatuotantoa on pakon sanelemana ajettava tulevaisuudessa alas, tässä voi piillä ratkaisu ihmisten ruokkimiseksi. Vielä toistaiseksi yhtiö ei ole pyytänyt uusia investointeja yksityisiltä, mutta kiinnostusta on todella ollut ja tulevaisuudessa on odotettavissa varmaan julkisiakin rahoituskierroksia.
Paljon huomiota sai myös Rouva Haukion vuoden 2018 Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton juhlapuku, jonka kangas sekä muotoilu oli tuotettu Aalto-yliopistossa. Ioncell on kuitu, joka on tehty kierrättämällä vanhoja tekstiilejä, ja se on yksiä maailman kestävimmistä tekokuiduista. Myös valmistusprosessi on suljettu. Se tarkoittaa, että samoja liuoksia, joita käytetään kuidun valmistuksessa, voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Siksi siitä ei tule päästöjä ympäristöön.
Tietysti monia näillä teknologioilla valmistettuja tuotteita rajoittaa vielä toistaiseksi niiden korkea hinta. Se on eri asia, että onko kehitys tarpeeksi nopeaa suhteessa muutostarpeen nopeuteen. Jos teknologian kehitys kuitenkin pysyy yhtä kiivaana, mitä se on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut, voisi kuvitella, ettei mene kauaa ennen kuin tuotteita myydään kuluttajille kaupoissa. Ja mitä helpommiksi kestävät ratkaisut tehdään kuluttajille, sitä nopeammin haitallisten valintojen seuraukset pienenevät.
 
Ylös